Het Pieterpad (LAW 9) is de bekendste lange-afstand-wandelroute van Nederland. De route voert van Pieterburen aan de Groningse Waddenkust naar de Sint-Pietersberg bij Maastricht en heeft een lengte van omstreeks 492 kilometer, onderverdeeld in 26 etappes. De route voert door de meest uiteenlopende landschappen en wordt onderhouden door het Nivon.

Het Pieterpad is in het veld gemarkeerd met de internationaal bekende wit-rode merktekens van langeafstandswandelpaden (LAW) en staat in detail beschreven in twee wandelgidsen die worden uitgegeven door het Nivon. Op de Sint-Pietersberg sluit het Pieterpad aan op de Europese wandelroute GR5, die tevens onderdeel is van wandelroute E2. De GR5, die via de Ardennen en de Franse Alpen naar Nice loopt, is een van de populairste internationale wandelpaden voor Nederlandse wandelaars.

Op elke etappe komen vrijwel dagelijks wandelaars van het Pieterpad langs.

De etappe start in het schattige Winsum en al snel ligt het eindeloze Groninger land voor je.
Verder naar Mensingeweer en Eenrum naar Pieterburen waar je de laatste kilometers langs de Westernielandser Maar loopt en op het eind de zeehonden van de zeehondencreche hoort. Pieterburen, bijna magisch als startpunt van het Pieterpad, ademt deze sfeer overal uit.

Weidse uitzichten over het Groninger land met veel gras en enorme boerderijen, dat kenmerkt deze etappe. Onderweg kom je een aantal wierden tegen, terpen, in vroegere tijden een vluchtplek tegen het water, bij de plaatsjes Oostum en Wierum. Ze zijn prachtig gelegen en al van ver zichtbaar in het landschap. Eindpunt Groningen is een mooie stad om rond te slenteren, vooral in het Noorderpark die een groene long vormt richting Groninger Museum en Station Groningen. De markering is perfect en de trein van Arriva brengt je terug in Winsum.

Met dank aan www.ambulare.nl