Het Drenthepad is een streekpad dat grote delen van Drenthe aandoet. Het pad was met zijn 324 (voorheen 262) km geruime tijd het langste streekpad van Nederland, het in 2006 verschenen Veluwe Zwerfpad is met zijn 357 km de huidige recordhouder.

Geschiedenis

Het huidige pad is in 1995 ontstaan uit het oorspronkelijke Nivonpad. Dit pad was het eerste LAW-pad dat na de oorlog werd uitgezet. Bij de tweede druk van het gidsje werd de naam gewijzigd in Drentepad (zonder th).

Toen het Pieterpad werd uitgezet, volgde het in veel gevallen al bestaande LAW’s. Dit werd voor het Drenthepad op den duur onwenselijk gevonden, waarop men besloot het niet-Pieterpadgedeelte samen te voegen met het “kwijnende” Zwerfsteenpad. Aan de noord- en zuidzijde werden de paden verbonden zodat een rondgaand pad ontstond.

1995 – 2009

Tot 2009 begon het pad in Emmen en liep via Sleen, Oosterhesselen, Gees, Nieuw-Balinge, Mantinge en Westerbork naar Orvelte. Vandaar volgde het het oude Nivonpad via Schattenberg (het kamp Westerbork), Hooghalen, Beilervaart, het Dwingelerveld, Uffelte naar het natuurvriendenhuis het Hunehuis. Dan volgde het de route via Diever, Appelscha (het pad deed dan even Friesland aan), het gevangenisterrein van Veenhuizen, Norg, Vries, Yde, Eelde en na een stukje door Groningen naar het natuurvriendehuis de Hondsrug. Het laatste gedeelte, terug naar Emmen, is nagenoeg gelijk aan het oude Zwerfsteenpad en doet Zuidlaren, Anloo, Gieten, Gasselte, Borger en ten slotte Valthe aan. Het pad eindigde op het station van Emmen. Destijds was de totale lengte 262 km.

Na 2009

In 2009 is het pad grondig herzien en uitgebreid. Het nieuwe begin- en eindpunt is station Beilen. Niet veel later wordt de oude route gevolgd richting Ruinen. Tot Norg is de route ongewijzigd. Na Norg gaat de nieuwe route noordwaarts via Roden en Peizerwold naar Eelde. Hier is gebruikgemaakt van het Domelapad, dat niet meer in stand werd gehouden. Ten zuidoosten van Eelde wordt bij Vosbergen de oude route weer gevolgd. Het vernieuwde Drenthepad is op 2 april 2009 feestelijk heropend bij het Hunehuis in Darp door gedeputeerde Rein Munniksma van de provincie Drenthe.

In de wandelgids zijn gedichten in het Drents opgenomen van Gerard Nijenhuis, Hans Heijting, Miny Hofsteenge, Jan Siebo Uffen en Marinus Elting. De nieuwe ondertitel van de gids is “wandelen door poëtisch Drenthe”.

Een etappe die van de beginplaats Beilen tot de eindplaats Ruinen geheel door natuur loopt. Vanaf Beilen kom je al snel in het Ter Horsterzand waarna Lheebroekerzand, Dwingelerveld en Dwingeloosche Heide elkaar aflossen. Een gebied met een en al rust. De busverbinding 32 brengt je van Ruinen snel in Hoogeveen waarna de trein je weer in Beilen brengt. De markering is overwegend goed. Een mooie eerste etappe van het Drenthepad.

Vanuit Emmen meteen door veel groen langs hunnebedden richting Valthe. Nog even doorbijten en het eindpunt Exloo was daar. Een mooie plaats met een schaapskooi midden in het dorp, bijzonder. De markering is meer dan goed en bus 59 brengt je snel weer in Emmen.

De etappe voert al snel langs het voormalige kamp Westerbork; indrukwekkend en om even stil van te worden. Hier met uitzicht op de sterrenwacht Westerbork duik je de uitgestrekte bossen in.
Eindpunt Elp is knus en hotel Koekoekshof is een aanrader. Behalve op het voormalige kamp Westerbork is de markering goed..

Zoals Drenthe er honderd jaar geleden uitgezien moet hebben, zo zou je deze etappe door een aaneenschakeling van woeste heidegebieden kunnen ervaren. Veel rust en echt ver weg van de bewoonde wereld. Het laatste gedeelte door Beilen is bewoond maar niet bijster interessant door vervelende en saaie bouwwijken. De markering ontbreekt op verschillende plekken dus echt een gids meenemen. Bus 23 brengt je weer in Hooghalen..

Via mooie buurtschappen loop je af en toe via kleine bospercelen door weidse landschappen. Gedeelten waar geen huis te bekennen is en waarvan het eind van het landschap onder de horizon verdwijnt. Sleen is een mooie tussenstop met de hoogste kerktoren van Drenthe. De markering is goed en bus 27 brengt je snel weer bij het beginpunt.

De wandeling begint mooi bij de Elper Stroom, een mooi nat gebied, vervolgens via het Orvelterzand in Orvelte. Zo moet een dorp er vroeger in Drenthe hebben uitgezien. Het is wel een beetje betutteld, toeristisch uitgekleed maar het was rustig en charmant om er een bakje koffie te drinken. Het laatste stuk naar Westerbork is ook erg mooi met de monumentale schapenschuur waar ook een dassenburcht was. Drenthe is mooi. De markering is op het Orvelterzand matig en ontbreekt hier en daar..

Het authentieke landschap bestaat bij deze etappe vooral uit uitgestrekte heidevelden. Prachtige natte gebieden afgewisseld met nieuwe natuur en landbouwgebieden. Wel jammer dat er geen enkele gelegenheid is voor een bakje koffie. De markering is matig en op meerdere plekken onvolledig of niet aanwezig. Bus 27 brengt je in Zweeloo waarna belbus 22 je in Westerbork brengt. Niet vergeten deze bus een uur van te voren te bellen.

In deze etappe van het Drenthepad volgde een aaneenschakeling van hunebedden: Drouwen, Borger, Exloo, in totaal kom je zeven van deze oudheidkundige hoogtepunten tegen. Het landschap op de Hondsrug is glooiend en weids op sommige plekken terwijl ook afwisselend mooie bospartijen en heidegebieden worden gepasseerd. In Borger kun je een mooie tussenstop maken in het Hunebedcentrum waarna je via de bossen van boswachterij Exloo in Exloo eindigt. De markering is erg goed, bijna perfect en bus 59 brengt je terug in Drouwen. Vergeet niet dat deze bus sommige tijden een belbus is en je minimaal een uur van te voren moet bellen.

Een etappe van een erg mooi streekpad van Drouwen naar Anloo met verrassend veel kleine doorgangetjes door bos, heide en langs velden. Via Gasselte en Gieten waar je over mooie essenlandschappen loopt en waar de koeien na het melken de weides in sprinten in de strijd om het eerste gras, eindigt de etappe door een groot bosgebied richting Anloo. Als toetje net voor Anloo kom je nog langs het hunebed Terborgh en het Pinetum, een park met 400 coniferen. Een etappe die een samenvatting geeft van het Drenthepad: cultuur, historie, landschap en een onbedorven landschap.

Een prachtige tussenstop in Zuidlaren, een mooi brinkendorp waar veel gezelligheid heerst met veel terrasjes en winkeltjes. Tot aan Zuidlaren vanaf Anloo loop je door grote bospartijen van het Kniphorstbosch en heidevelden van de Strubben. Er is een veel opener landschap langs het Havenkanaal en het Zuidlaardermeer. Richting Glimmen is het landschap onaangetast en gemoedelijk waarna je in Glimmen bus 58 richitng Assen kunt nemen die je terug naar Anloo brengt. Als de tijd niet uitkomt, pak je de bus richting Groningen, de trein naar Assen en weer bus 58 naar Anloo. De markering is goed. Een gedeelte van de etappe loopt samen met het Pieterpad.

De etappe van Peizerwold naar Glimmen is één van de mooiste etappes van het Drenthepad. Weidse vergezichten in de Peizermaden, een nat gebied met talrijke weidevogels net onder Groningen. In de verte de skyline van Groningen met de drukte, in de Peizermaden de rust en alleen wat fietsers die je tegenkomt. Verder naar het Zuiden in Paterswolde, Eelde en Glimmen mooie landgoederen en telkens een nieuwe beekje waar je overheen loopt: Eelder Diep, Oude Aa en Drentsche Aa. De markering is goed en bus 50 en 58 brengt je om het half uur naar Groningen station waar je met bus 4 weer in Peizerwold komt.

Wat is er een ruimte in het Fochteloërveen, fantastisch. Hier ben je nog in alle richtingen kilometers van de bewoonde wereld verwijderd. Vanuit Appelscha loop je langs kanaaltjes al snel dit gebied in met vele weidevogels en RUIMTE. In Veenhuizen voel je de historie in het gevangenismuseum en kun je bij Bitter en Zoet in en rond de voormalige gevangenisgebouwen heerlijk pauzeren. Eindpunt Norg bereik via een heel mooi esdorpenlandschap. Een etappe om van te smullen. De markering is matig, of soms vaag te zien. Vooral het boekje meenemen en blijven kijken waar je bent. Bus 18 brengt je van Norg naar Assen en bus 15 van Assen weer in Appelscha.

Vanaf Norg richting Langeloer Duinen door een heel bosrijk gebied. Vervolgens overheersen prachtige beken het landschap zoals het Lieversch Diep die prachtig door het landschap kronkelt. Richting Roden is er een aaneenschakeling van mooie en verschillende landschappen: heide, statige bossen, beken, weilanden in landgoed Mensinge. De bus 83 brengt je van Roden naar Norg. De markering is prima.

Een relatief korte etappe met veel bos en veel heide, vanuit het kleine dorpje Uffelte naar het buurtschap Wittelte. Er is weinig verscheidenheid in het landschap maar toch valt er genoeg te beleven, zoals een enorme schaapskudde en heerlijke frambozen in het wild. De bus 20 brengt je van Wittelterbrug naar Uffelte. De markering is heel goed.

Een mooie korte etappe vanaf de Oude Vaart door langgerekte zandwegen door de Anser Hooilanden. Door de Anserdennen slinger je mooi richting Ruinen waar je fantastisch over de Groote Esch wandelt. De markering is perfect.

Een korte wandeling van Diever naar Wittelte want als je een pad volledig wil lopen blijven er soms kleine blinde vlekjes over. Maar niet erg want de streekpaden zijn zo uitgekiend uitgezocht dat je elke keer weer nieuwe en mooie plekjes bewandelt. Vanuit de Brink in Diever wandel je door een mooi esdorpenlandschap naar de brug in Wittelte over de Oude Vaart. De markering is perfect.

Een en al rust en ruimte. Vanuit Appelscha door een onafgebroken strook heide en bos met mooie bloeiende heide op het Aeckeringzand en prachtige uitgekozen paadjes bij de Ganzenpoel. Eindpunt Diever is knus, gezellig en zoals het hoort in Drenthe. De markering is met name net na Appelscha belabberd en niet LAW-waardig. De bus 35 brengt je in Steenwijk waarna de trein je in Assen brengt en bus 15 weer in Appelscha.

De hoogste molen van Nederland in Peizerwold zie je al van ver staan. Midden in een weids en open landschap loop je naar deze machtige molen waar je jonge ooievaars ziet oefenen op het nest en waar papa-ooievaar op tien meter afstand in het veld staat te pikken. Het kleine plaatsje ligt rustig in kilometers weiland. Net voor Leek verandert het landschap, meer bossen en in borg Nienoord waan je je een landheer in een middeleeuws landschap. Naar Roden doet de naam van het gebied waar je doorheen loopt haar eer aan: Natuurschoon. Langs statige beuken en door een groene long door de buitenwijken van Roden eindigt de etappe in een gezellig en vredig Roden. De markering is goed en bus 4 brengt je snel in Peizerwold.

Met dank aan www.ambulare.nl